Πέμπτη 18 Ιουλίου 2013

Διαγωνισμός ΕΥΔΑΠ για ταχυδρομικές υπηρεσίες


Η ΕΥΔΑΠ έχει προκηρύξει ανοικτό διαγωνισμό για την επιλογή αναδόχου ταχυδρομικών υπηρεσίων,  για την διανομή αλληλογραφίας συνολικού προϋπολογισμού 12 εκατ. Με βάση την προκήρυξη που διαβάσαμε οι ουσιαστικές προϋποθέσεις για την εταιρεία που θα επιλεγεί είναι οι εξής:

1) Να είναι κάτοχος ειδικής άδειας ταχυδρομικών υπηρεσιών απο την ΕΕΤΤ.

2) Να διαθέτει πανελλαδικό δίκτυο.

3) Να διαθέτει αυτόματο σύστημα διαλογής της αλληλογραφίας.

4) Να διαθέτει σύστημα ανίχνευσης των αποστολών (track & trace).

Διαβάζοντας τα ανωτέρω και γνωρίζοντας την Ελληνική Ταχυδρομική αγορά εύλογα έχουμε να κάνουμε τις εξής παρατηρήσεις)

α) Απο την στιγμή που η βασική προϋπόθεση για την ανάληψη του έργου (30.000 λογαριασμοί περίπου την ημέρα) είναι η διανομή των φακέλων εντός 3 ημερών, έχοντας το penalty της κατάπτωσης εγγυητικής ύψους 1,2 εκατ. γιατί στοχεύει η προκήρυξη σε συγκεκριμένες εταιρείες και μόνο??

β) Η διανομή σχεδόν του συνόλου των φακέλων είναι εντός Αθηνών. Τότε γιατί η ΕΥΔΑΠ ζητά απο τον ανάδοχο πανελλαδικό δίκτυο.

γ) Με την κατάθεση της προσφοράς όλοι οι υποψήφιοι δεσμεύονται ότι η διανομή θα ολοκληρώνεται εντός 3 ημερών. Τότε γιατί έμμεσα οδηγούν σε αποκλεισμό εταιρείας χωρίς αυτόματο σύστημα διαλογής?? Δεν μπορεί κάποιος υποψήφιος να επιλέξει η διαλογή να γίνει με το χέρι ??

δ) Η προκήρυξη ορίζει ότι η παράδοση του φακέλου (λογαριασμός ΕΥΔΑΠ) θα γίνετε στο γραμματοκιβώτιο. Τότε η ανίχνευση (track & trace) που αποσκοπεί ??

Αναλύοντας τα ανωτέρω εμείς μπορούμε να καταλήξουμε στα εξής συμπεράσματα:

Με βάση την προκήρυξη μένουν εκτός διαδικασίας όλοι οι πιθανοί ενδιαφερόμενοι πέραν των ΕΛΤΑ και της ACS COURIER.
Τα ΕΛΤΑ υστερούν σε σχέση με την ACS στην ανίχνευση της επιστολικής αλληλογραφίας με αποτέλεσμα στην κατηγορία αυτή να συγκεντρώσει μικρή βαθμολογία.
Η ACS έχει την ευκαιρία να είναι μειωδότης σε ένα διαγωνισμό φιλέτο (διανομή κυρίως στην Αττική, μεγάλη πυκνότητα στις παραδόσεις και σταθερή ημερήσια τροφοδοσία με με φακέλους) και η διοικησή της να αποδείξει στην αγορά αλλά και στους μετόχους της (Info Quest) ότι οι επενδύσεις (αγορά αυτόματου συστήματος διαλογής φακέλων, αγορά οχημάτων κλπ) για το την υπηρεσία ACS POST δεν έγιναν στην τύχη, αλλά εντάσσονται στο αναπτυξιακό πλάνο της εταιρείας.

Τέλος θα πρέπει να επισημάνουμε ότι ο ανωτέρω διαγωνισμός μπορεί να κρύβει και εκπλήξεις ανάλογες με τον διαγωνισμό της Ελληνικής Αστυνομίας για υπηρεσίες Ταχυμεταφορών σχετικά με την διακίνηση των διαβατηρίων. Eπιλέχθηκε ως ανάδοχος η ACS αντί των ΕΛΤΑ COURIER αφού η θυγατρική των ΕΛΤΑ αποκλείστηκε απο την διαδικασία λόγω έλλειψη δικαιολογητικών (δεν υπήρχαν στον φάκελο πρακτικά - απόφαση εκπροσώπησης).




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου