Κυριακή 15 Ιουνίου 2014

Νέα σενάρια πώλησης των ΕΛΤΑ

Τα ΕΛΤΑ θα πουληθούν εφέτος ή όχι; Κι αν ναι, σε τι ποσοστό; Θα δοθεί σε στρατηγικό επενδυτή το 90%; Η Εurobank θα κρατήσει το 10%;

Στις ανωτέρω ερωτήσεις καλείται να απαντήσει, έως τα τέλη του μηνός, το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, το οποίο, στο μεσοδιάστημα, θα έχει στα χέρια του τις προτάσεις των χρηματοοικονομικών συμβούλων.

Κι αν μέχρι πρότινος θεωρούταν σίγουρη η πώληση του 90%, πλέον στελέχη του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, τις τελευταίες ημέρες, σημειώνουν ότι εξετάζονται εναλλακτικά σενάρια.

Ποια είναι αυτά; Η πώληση μικρότερου ποσοστού, ωστόσο σε κάθε περίπτωση το management θα εκχωρηθεί σε ιδιώτες.

Ήδη στην αγορά ακούγονται διάφορα σενάρια, σύμφωνα με τα οποία κάποια equity funds έχουν εκδηλώσει πρώιμο ενδιαφέρον. Μάλιστα, ακούστηκε το όνομα του fund CVC Capital Partners(διαχειρίζεται κυρίως αμερικανικά κεφάλαια), το οποίο, το 2005, εξαγόρασε το 22% των ταχυδρομείων της Δανίας (Post Danmark) και το 49,9% των ταχυδρομείων του Βελγίου (De Post – La Poste).

Ωστόσο, το 2009, η CVC ανακοίνωσε την πώληση του 22% της Post Danmark στο κράτος της Δανίας, καθώς τότε η κυβέρνηση της χώρας αποφάσισε την συγχώνευσή της εταιρείας με τα ταχυδρομεία της Σουηδίας (Posten AB), δημιουργώντας μετέπειτα την PostNord. Σήμερα, μέτοχοι της PostNord είναι κατά 60% το κράτος της Σουηδίας και κατά 40% το κράτος της Δανίας.

Αντίστοιχα, έως τα τέλη του 2013, η CVC Capital Partners ελαχιστοποιούσε συνεχώς το ποσοστό που κατείχε στην De Post – La Poste, καρπώνοντας ωστόσο σημαντικές υπεραξίες από το αρχικό ποσό, που είχε επενδύσει στην εταιρεία.

Έτσι, ενώ είχε επενδύσει αρχικά 300 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με διεθνή πρακτορεία, υπολογίζεται ότι πούλησε, συνολικά το ποσοστό της, έναντι 1,4 δις. ευρώ.

Πλέον, με ενδιαφέρον αναμένεται, εάν η CVC Capital Partners εκδηλώσει δεσμευτικό ενδιαφέρον για τα ΕΛΤΑ. Από τη μια πλευρά, ναι μεν έχει εμπειρία από ταχυδρομεία, από την άλλη πρόκειται για ένα equity fund που ενδιαφέρεται πρωτίστως για «υπεραξίες από την αγορά - πώληση περιουσιακών στοιχείων».  


Πηγή: Metaforespress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου